Üdvözöljük a Point S országos szervizhálózat honlapján!
Order Now

Fékrendszerek ellenőrzése

Fékrendszer ellenőrzése fékellenőrzés

A fék járművek, gépek mozgásának lassítására, megállítására és esetenként álló helyzetben rögzítésére szolgáló szerkezet. A fékrendszer a gépkocsik legfontosabb biztonsági berendezése. A megfelelő fékhatás a biztonságos közlekedés egyik alapfeltétele. Arra szolgál, hogy a vezető optimálisan tudja lassítani a járművet. Egyesek spórolásból házilagosan - szaktudás és megfelelő eszközök nélkül - barkácsolják a féket, mely a legtöbb esetben nagyon veszélyes következményekkel járhat. Ezért különösen ügyelni kell a fékrendszerben működő alkatrészek állapotára és minőségére. Amennyiben szükségessé válik egyes alkatrészek cseréje, úgy javasoljuk annak mielőbbi megtételét. Szervizeinkben minden fékrendszerrel kapcsolatos beavatkozást követően műszeres fékellenőrzést végzünk.

Szervizeinkben az alábbi fékellenőrzéseket hajtjuk végre:
  • üzemi- és rögzítőfékek műszeres ellenőrzése
  • fékbetétek, fékpofák, féktárcsák, dobok cseréje
  • elektromos rögzítő fékekkel szerelt autók rögzítő fékjeinek beszabályozása, fékbetét csere
  • gyári- és utángyártott fék alkatrészek beszerzése
  • EFT fékmérés (mint a műszaki vizsgán)

Mit kell tudni a fékellenőrzésről, a fékekről?

Fékellenőrzés szolgáltatás

A gépkocsik tárcsafékkel vagy dobfékkel vannak ellátva. A féket régebben a pedálon, szögemelőn és huzalon keresztül lábbal működtették, ma általános a hidraulikus fékmozgatás. A súrlódásos fékek használata hosszú időn keresztül (hosszú lejtőn) veszélyes lehet, mert a felforrósodott fék súrlódási tényezője csökken és a forró fék nem képes a jármű sebességének kézbentartására.
Ahhoz, hogy a mozgó gépjárművet megállítsuk fékre van szükségünk. Fékezéskor a jármű mozgási (kinetikai) energiája hőenergiává (termikus) alakul át, ami a szabadba kerül közvetlen hőátadás formájában a féktárcsák és a fékdobok felületéről. A fékrendszer rendszeres ellenőrzése során pontos képet kaphatunk a fékek állapotáról. Fontosabb alkatrészei: féktárcsa + fékbetét, féknyereg, fékcsövek (fém+gumi), főfékhenger, fékerő szabályzó, fékszervó (rásegítő) és persze a fékpedál. Legtöbbször az úgynevezett kopó alkatrészeket kell cserélni, mint a betétek, pofák, tárcsák és dobok. Újabban a blokkolásgátlók és a kipörgésgátlók, az úgynevezett menetstabilizáló rendszerek tömeges megjelenésénél előtérbe kerül a csak tárcsafékek alkalmazása.

Mi féktárcsa, mikor szükséges cserélni?

Féktárcsa

A napjainkban használt autók többségében a fékezésről nagy százalékban az első kerekek gondoskodnak. Ebből kifolyólag általában elől tárcsafékkel szerelik a gépkocsikat, melyek hatékonyabbak és tartósabbak, mint a dobfék. Mivel minden egyes fékezéskor erőteljes igénybevételnek van kitéve, ezért kiemelkedően magas műszaki követelménynek kell megfelelnie. Karbantartást nem igényel, párban cserélik, általában cserétől cseréig szakszerű szerelés esetén problémamentesen használhatóak. Ajánlott minden fékbetét csere alkalmával ellenőriztetni a féktárcsák állapotát.
Ha mélyebb vágásokat, repedéseket, esetleg rozsdafoltokat, vagy égési sérüléseket látunk, úgy mielőbb cseréltessük ki. Ne feledje, hogy minden féktárcsa cserekor a fékbetéteket is ki kell cserélni. Fontos nem elfeledni, hogy amint a motor leáll, megszűnik a fékrásegítés, így a vezetőnek jóval nagyobb erőt kell kifejtenie a fékpedálra a biztonságos megállás érdekében.
Minden autótípusnál meghatározzák a gyártók a minimális féktárcsa vastagságot, fékdob átmérőt. Egy első féktárcsa optimális élettartama általában 40-60.000 kilométer, a fékbetété 20-30.000 kilométer. A hátsó féktárcsa élet-tartama típustól függően 50-80.000 kilométer, a fékbetété 30-60.000 kilométer. Egy átlagos féktárcsa kopása max. 2 mm az újhoz képest, de egyes típusoknál 3 mm is lehet. Nem ritka a 2-3 esetleg 4 mm-rel túlszabályozott tárcsa sem. A túlszabályozott vagy méter alatti tárcsa rossz hőelvezetést biztosít, a féktárcsa elreped, deformálódik, a fékolaj felforrhat.

Mi a fékdob, dobfék, mikor szükséges szabályozni, cserélni?

Fékdob

A dobfék a gépjárművek kerekeire szerelt hengeres fékdobok. A fékdob sima felületére, dörzsbetéttel burkolt fékpofák feszítésével való hatás elérésével érjuk el a kíván fékező hatást. A dobfék élettartama 10-20.000 kilométeres karbantartás mellett általában 100-150.000 kilométer. Ennek megtétele után viszont kompletten cserélni kell mindent - a dobokat, a fékpofát, a munkahengereket és a kézifékkötelet.

Mi a fékbetét, mikor szükséges cserélni?

Fékbetét

Attól függetlenül, hogy a gépkocsi dobfékkel, vagy féktárcsával szerelték fel, a fékező hatást az ún. fékbetét fejti ki a fékszerkezet sima felületéhez nyomódva. Így a fékbetét az egyik legfontosabb része a fékszerkezetnek. Könnyen és egyszerűen ellenőrizhető a megfelelősége is.
A fékbetétnek a fékezés során igen nagy teljesítményt kell kifejteniük, mivel lágyabb anyagból készülnek, mint a féktárcsák. Ennek következtében gyorsabban is kopnak, csereperiódusuk rövidebb. Ha a fékbetétek vastagsága a minimális 2-3 mm alá csökken, akkor az optimális fékhatás már nem biztosított. Ezért rendkívül fontos a megfelelő minőség és a precíz, szakszerű szerelés. Egy szakszerűen szerelt fék a rendeltetésszerű használat során a fékbetét teljes élettartama alatt biztosítja az új fék alkatrésszel megegyező hatást. Kivétel, ha nagy sebességről többször durván lefékezik, ilyenkor a fékbetét megég. Ha elkopott fékbetéttel használunk, a féktárcsa megsérülhet, és egy hirtelen fékezés esetén a gépkocsi irányíthatatlanná válhat. A fékbetét karbantartást nem igényel, párban cserélik, általában cserétől cseréig szakszerű szerelés esetén problémamentesen használható. Érdemes megjegyezni, hogy az adott gépkocsihoz több gyártó is készít fékbetétet, de ezek különböző anyagból készülhetnek, ami eltérő hatékonyságot eredményezhet, ezért minden esetben kérjük ki egy szakértő véleményét.

Mi a fékfolyadék, fékolaj szerepe, mikor szükséges cserélni?

Fékolaj, fékfolyadék

A fékfolyadék az a közeg, amely közvetíti a fékpedál nyomását a fékrendszer felé. A megfelelő fékező hatás, ill. a megfelelő időben történő fék működéséhez elengedhetelen a fékolaj megfelelő minőségének és mennyiségének az ellenőrzése.
A fékolaj a levegőben lévő nedvességet megköti, magába zárja és ezáltal az üzemidővel arányosan csökken a forráspontja. Erős igénybevételnél pl. vészfékezés vagy meredek lejtőn való autózás esetén a fékfolyadékban buborékok képződnek. Ezek akadályozzák a fékező erő átvitelét és működőképességét. Fékfolyadék csere általában 2 évente esedékes. A fékfolyadék forráspontja nem süllyedhet 180 °C alá. Javasoljuk, hogy rendszeresen ellenőriztesse a fékfolyadékot és 60.000 kilométerenként cseréltesse ki. Szervizünk az ellenőrzést díjtalanul végzi. Az új Dot 4 fékolajok forráspontja 260 °C.

Mi az ABS, mit kell tudnunk a működéséről?

A blokkolásgátló rendszer feladata (Anti-lock Braking System) Az ABS olyan aktív biztonsági eszköz, mely egy erős fékezés során megakadályozza a kerekek leblokkolását, és ezzel fenntartja a jármű irányíthatóságát. A rendszer lényege, hogy speciális, a kerekekre szerelt érzékelőkön keresztül érzékeli a kerekek blokkolását, és ekkor a másodperc töredékére kiiktatja a fékezést. Fő célja, hogy vészfékezés esetén fent tartsa az irányíthatóságot, így az esetlegese féktávolságon belül észlelt akadályt fékezéssel, és kikerüléssel el tudjuk kerülni, illetve csúszós úton segít meggátolni az autó megpördülését fékezés közben.

Részletes tanácsokért forduljon az Ön lakhelyéhez legközelebbi point S szakszervizhez!


PRO-FILL gáztöltés

PRO FILL biztonsági gáz feltöltésPRO-FILL speciális gázkeverék abroncsai felfújására.


Kátyúgarancia

KátyúgaranciaKátyúgarancia a point S különleges garanciája.


Áruhitel

Cetelem áruhitelVegye igénybe áruhitel szolgáltatásunkat! Most akár önerő és munkáltatói igazolás nélkül is vásárolhat!Point S Magyarország Kft. országos autó- és gumiszerviz hálózat

Szolgáltatások

Az abroncsok szakértői vagyunk, szakszervizeink mindegyike TÜV vagy ISO minősítéssel rendelkezik. Nálunk több éves tapasztalttal bíró, magasan képzett munkaerő és a modern technikai felszereltséget talál.


Point S Magyarország Kft. országos autószerviz és gyorszerviz hálózat

Hálózat

Jelenleg Magyarországon több, pillanatnyilag 73 önálló point S műhely várja Önt. Ezek a szakszervizek több éves szakmai tapasztalattal, TÜV vagy ISO minősítéssel rendelkező gumiszervizek, amelyek közül jó néhányan autó gyorsszerviz szolgáltatással is foglalkoznak.Point S Magyarország Kft. országos autó- és gumiszerviz hálózat

Szervizeink

A point S az egyik legjelentősebb európai együttműködés, amely gazdaságilag önálló abroncsszervizek között jött létre. Európa 15 országában bárhová is utazzon, mindenütt megtalálja a szakszervizt a megszokott magas színvonalú kiszolgálással!


Point S Magyarország Kft. országos autó- és gumiszerviz hálózat

Partnereink

Termékpalettánkon megtalálhatóak a világ legismertebb, a fejlesztésben élenjáró gyártóinak termékei. Kínálatunk összeállításában törekedtünk arra, hogy Ön megtalálhassa igényeinek megfelelő gumiabroncsot.