A Goodyear bemutatja az Oxygene koncepcióabroncsot, amely környezetbarát és kényelmesebb városi utazást biztosít


A Goodyear Oxygene koncepciója olyan vezetéstechnikai megoldást vetít előre, amellyel javítható a levegő minősége

A Goodyear a 2018-as Genfi Autószalonon bemutatott legújabb koncepcióabroncsa a szó szoros értelmében a jövő mobilitását kelti életre, hogy egy jövőbe mutató megoldással tisztábbá, kényelmesebbé, biztonságosabbá és fenntarthatóbbá tegye a városi közlekedést. 

Az Oxygene elnevezésű koncepció olyan egyedi abroncsszerkezetet takar, amely élő moha növekedését teszi lehetővé az abroncs oldalfalában. Ez a nyitott szerkezet és az abroncs intelligens futófelületi mintázata elnyeli és keringeti az útfelületen lévő nedvességet és vizet, hogy fotoszintézisen keresztül oxigén áramolhasson a levegőbe. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a mérésekkel vizsgált levegőminőségű városi övezetekben élő lakosok több mint 80%-a a meghatározott határértékeknél rosszabb levegőnek van kitéve.1 

„Figyelembe véve, hogy 2050-re várhatóan a Föld lakosságának több mint kétharmada fog városokban élni, jelentősen növekedni fog az igény a városi közlekedési hálózatok kialakítására” – mondta Chris Delaney, a Goodyear EMEA régiójának elnöke. „Az intelligensebb, zöldebb infrastruktúra és közlekedés döntő szerepet fog játszani a városi mobilitás és városfejlesztés legégetőbb kihívásainak megoldásában.”

A Goodyear Oxygene koncepcióját a körkörös gazdaság alapelvei inspirálták. Kialakítása során különös hangsúlyt fektettek a hulladékanyagok, a károsanyag-kibocsátás, illetve az energiaveszteség csökkentésére, hogy az abroncs zökkenőmentesen illeszkedjen a jövő városképébe, ugyanakkor többféle pozitív hatást is kifejtsen: 

A belélegezendő levegő tisztítása: Az Oxygene az egyedi futófelületének köszönhetően felszívja az útfelület nedvességét, és beszívja a levegőben található CO2 egy részét, ezzel táplálva az abroncs oldalfalában lévő mohát, hogy az fotoszintézisen keresztül oxigént bocsásson a levegőbe. Egy-egy akkora városban, mint Párizs és peremkerületei, ahol mintegy 2,5 millió jármű közlekedik, ezzel a megoldással éves szinten közel 3000 tonna oxigén termelhető és több mint 4000 tonna szén-dioxid nyelhető el. 

Használt abroncsok újrafeldolgozása: Az Oxygene abroncs nem pneumatikus szerkezete újrahasznosított abroncsokból származó gumiporból, 3D nyomtatással készül. A könnyű, ütéscsillapító abroncsszerkezet hosszútávú, defektmentes megoldást kínál, növelve az
abroncs élettartamát, minimálisra csökkentve a szervizigényét, gondtalan utazást. További biztonságfokozó tényező az abroncs nyitott szerkezete, amely a futófelület vízelnyelő képességét fokozva növeli a nedves tapadást. 

Saját energiaszükségletét kielégítő, áramfejlesztő abroncs: Az Oxygene begyűjti a fotoszintézis során keletkező energiát, hogy ezzel táplálja az abroncsba integrált
elektronikát, beleértve a műszerfalon levő érzékelőket, egy mesterséges intelligenciát használó feldolgozóegységet, valamint egy igények szerint kialakítható fénycsíkot, amely az abroncs oldalfalába építve változtatja a színét, hogy figyelmeztesse a többi járművezetőt és gyalogost a jármű pillanatokon belül bekövetkező manővereire, például a sávváltásra vagy a fékezésre. 

Fénysebességű kommunikáció: Az Oxygene abroncsok egy látható fényre épülő kommunikációs rendszert, a LiFi-t alkalmazzák, amely fénysebességű, nagy kapacitású mobil adatátvitelt tesz lehetővé. A LiFi segítségével az abroncs csatlakozni tud a dolgok internetéhez, lehetővé téve a járművek közötti (V2V), illetve járművek és infrastruktúra közötti (V2I) adatátvitelt, ami elengedhetetlenül fontos az intelligens mobilitási rendszerek számára. 

„A Genfben bemutatott korábbi koncepciókhoz hasonlóan az Oxygene abroncs is gondolkodásra késztet, és segíti az intelligens, biztonságos és fenntartható jövőbeni mobilitásról szóló dialógust” – mondta Delaney. „Oxygene abroncs, hozzájárulva a tisztább levegőhöz, javíthat a városlakók életminőségén és egészségén”.

1 http://www.who.int/en/news-room/detail/12-05-2016-air-pollution-levels-rising-in-many-of-the-world-s-poorest-cities

Forrás: Goodyear.eu

Üzlet kereső

Kattintson a képre, és találja meg az Önhöz legközelebbi üzletünkket!